Od tego tygodnia studenci Wydziału Architektury Uniwersytetu Technicznego w Delf nie będą mogli zamówić w uczelnianej stołówce żadnych potraw zawierających mięso lub ryby. Jak informuje uczelnia jest to ważny krok do tego, aby kampus stał się w ciągu 10 lat całkowicie neutralny klimatycznie. Zmniejszą emisję CO2 w stołówce - Jeśli naprawdę chcemy coś zrobić na rzecz klimatu, nasza dieta również musi się zmienić - mówi Andy van den Dobbelsteen, koordynator ds. zrównoważonego rozwoju w TU Delft, cytowany w dzienniku "Algeemen Dagblad". Van den Dobbelsteen tłumaczy, że przejście na opcje wegetariańskie i wegańskie zmniejszy emisję CO2 w stołówce. Głosy niezadowolenia Decyzja uczelni nie podoba się wszystkim. Cytowani przez dziennik studenci mówią o "wegańskim terrorze". Wskazują także, że nie była ona z nimi konsultowana.Z informacji gazety wynika, że również część kadry nie jest zadowolona z wprowadzonych zmian. Uważa ona, że przejście na dania czysto wegetariańskie - to początek "niebezpiecznego rozwoju". - Jako obywatel będę miał mniejszy wybór i to jest najmniej niepokojące. To po prostu wywoła efekt kuli śnieżnej - uważa jeden z pracowników.