Zgodnie z ostatnimi szacunkami FAO, ponad 2,3 mld osób cierpiało w 2021 r. z powodu braku bezpieczeństwa żywnościowego, tj. prawie 30 proc. populacji świata. - To wielki regres w wysiłkach na rzecz wyeliminowania głodu i niedożywienia - powiedziała Villarreal. - Jednocześnie na świecie jest wystarczająca ilość żywności, ale dochodzi do utraty lub marnotrawi się jedną trzecią produkcji - podkreśliła. Według Villarreal, liczba osób bez dostępu do żywności stale wzrasta od 2014 r., a od początku kryzysu zdrowotnego w 2019 r. wzrosła o 150 mln osób. Wojna na Ukrainie. "Dostawy zostały zakłócone" - Przyszłość jest jeszcze bardziej niepokojąca od czasu wybuchu wojny na Ukrainie, w wyniku której doszło do poważnych zakłóceń w światowych łańcuchach dostaw oraz do wzrostu cen produktów żywnościowych, energii i nawozów - stwierdziła. - Wojna na Ukrainie spowoduje spowolnienie gospodarcze w br., a inflacja już dotyka ludność najbiedniejszą, która nie może sobie poradzić ze względu na eksplozję cen - dodała. Villarreal wskazała na istniejące współzależności w światowej produkcji rolnej, której zostały zakłócone w wyniku wojny na Ukrainie, np. Federacja Rosyjska jest uzależniona od importowania pestycydów pochodzących w większości z UE. - Rosja i Ukraina odpowiadają za ponad 25 proc. światowego handlu pszenicą i blisko 33 proc. globalnego handlu jęczmieniem. Dodatkowo Rosja i Ukraina wytwarzają ponad 50 proc. światowej produkcji oleju słonecznikowego - powiedziała. Rośnie liczba osób cierpiących z powodu niedożywienia Zgodnie z danymi FAO, najbardziej zagrożona głodem jest Azja (ponad 20 proc. populacji w 2021 r.), Afryka (ponad 9 proc.) oraz Ameryka Łacińska i Karaiby (8,6 proc.). W Ameryce Południowej wskaźnik niedożywienia podwoił się od 2015 r. Rosnąca liczba osób cierpiących z powodu niedożywienia wykazuje nie tylko zależności terytorialne, ale także nierówności między płciami, z powodu poważnego braku bezpieczeństwa żywnościowego cierpi 27,6 proc. mężczyzn na świecie i prawie 32 proc. kobiet. Jednocześnie rośnie liczba osób otyłych. Na świecie jest 1,8 mld osób z nadwagą, a zdrowa dieta jest niedostępna dla 3,1 mld osób.