Epidemia salmonelli w Ameryce Północnej. Wszystko przez skażone owoce

Pięć osób nie żyje, a ponad 100 jest zakażonych - to najnowszy bilans salmonelli w Kanadzie. Kilkaset przypadków odnotowano również w Stanach Zjednoczonych. Do zarażenia doszło w wyniku spożycia jednej z odmian melona. Eksperci mówią o epidemii, niepokoi ich rosnący trend zachorowań. Po interwencji służb owoce znikają ze sklepowych półek.

Owoce kantalupy były skażone. W Kanadzie ogłoszono epidemię salmonelli
Owoce kantalupy były skażone. W Kanadzie ogłoszono epidemię salmonelliJENNY NEALAFP

Kanadyjska Agencja Zdrowia Publicznego potwierdziła pięć zgonów w wyniku salmonelli po zjedzeniu kantalupy. To jedna z odmian melona. Jak wskazują specjaliści, owoce musiały zostać spożyte w październiku i listopadzie, a reakcja przyszła po czasie.

Kantalupy pochodziły od dwóch producentów. Służby zajęły się sprawą wycofania innych owoców obu marek.

Zagrożenie wykryto także w Stanach Zjednoczonych, gdzie odnotowano trzy przypadki śmiertelne. W sumie w 38 stanach potwierdzono 230 zarażeń.

Kanada: Rośnie liczba zakażeń salmonellą

Publikowane dane nie są optymistyczne. W ciągu tygodnia liczba zachorowań w Kanadzie podwoiła się i wynosi obecnie 129. Chorzy przebywają w sześciu prowincjach. Najwięcej przypadków stwierdzono w Quebecu - 91, dalej w Ontario - 17 oraz Kolumbii Brytyjskiej - 15.

- Oczywiście jest to poważna epidemia - stwierdził dr Isaac Bogoch, specjalista chorób zakaźnych z Toronto. Ekspert wskazał, że publikowane statystyki są jedynie "wierzchołkiem góry lodowej". Kluczem do rozwoju epidemii jest oszacowanie liczby niezdiagnozowanych chorych.

Niemowlęta wśród zarażonych

Prawie połowa zakażonych to osoby powyżej 65. roku życia, a kolejna jedna trzecia to dzieci poniżej piątego roku życia. Salmonellę potwierdzono także u dzieci poniżej pierwszego roku życia.

"Osoby zakażone bakterią salmonelli mogą przenosić salmonellę na inne osoby w ciągu kilku dni do kilku tygodni po zakażeniu, nawet jeśli nie mają objawów" - wyjaśniła Agencja Zdrowia Publicznego Kanady.

- Bardzo prawdopodobne źródło bakterii znajduje się w miejscu pochodzenia: na farmie - poinformował dr Bogoch. Dodał, że skażone owoce mogły zostać zanieczyszczone odchodami zwierząt.

Jakie objawy salmonelli?

Objawy salmonelli obejmują gorączkę, dreszcze, wymioty, biegunkę czy bóle głowy. Co istotne, choroba dotyka zwykle osoby z osłabionym układem odpornościowym. Szczególnie narażeni mogą być ludzie starsi oraz małe dzieci.

Ekspert z Toronto podkreślił, że "nie jest trudno zdiagnozować i leczyć salmonellę". Zaznaczył, że podstawą jest odpowiednio wczesne zgłoszenie objawów lekarzowi oraz postawienie prawidłowej diagnozy.

Źródło: CBC/Radio-Canada

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Wieczorek w "Graffiti" o przekazaniu władzy: Rzucają kłody pod nogiPolsat News