Białoruś w sierpniu o ponad połowę zwiększyła eksport serów i innych produktów mlecznych, a także kiełbas. 99 procent produkcji trafiło do Rosji. Mińsk zamierza jeszcze bardziej zwiększyć eksport w tamtym kierunku dzięki zakupowi surowców za granicą.Alaksiej Bahdanau z Ministerstwa Rolnictwa powiedział, że już zostały przeprowadzone rozmowy z partnerami z Polski, Litwy i Łotwy. Polskie firmy najbardziej interesują się możliwościami przerobu jabłek na Białorusi. W ubiegłym roku, Rosja importowała z Polski ponad 700 tysięcy ton jabłek. Teraz Białoruś zapowiedziała, że do końca tego roku będzie mogła przerobić na soki 60 tysięcy ton tych owoców, czyli niemal 10 procent tego, co nasz kraj sprzedawał w Rosji.Białorusini zaproponowali stronie polskiej nie tylko przerób surowca, ale i inwestycję w modernizację miejscowych fabryk. To pozwoli jeszcze bardziej podnieść jakość białoruskiej produkcji do europejskiego poziomu, w efekcie czego Białorusinom łatwiej będzie eksportować swoje produkty."Dzięki temu skorzystają również konsumenci na Białorusi" - podkreśla portal internetowy "Nawiny".