- Trzy przypadki są w Szczecinie, jeden przypadek z tych najnowszych w Łodzi - to 70-letni mężczyzna. W najcięższym stanie jest kilkuletni chłopiec hospitalizowany w Warszawie - powiedział Jan Bondar. Dodał, że bardzo poprawił się natomiast stan chorej 28-letniej szczecinianki. Minister zdrowia Ewa Kopacz poinformowała na telekonferencji z dziennikarzami w Brukseli, że stan pacjentów w Szczecinie jest stabilny, a kilkuletniego chłopca w Warszawie ciężki, ale stabilny. Lekarze podejrzewają, że dziecko mogło zarazić się od ojca, który ostatnio wrócił z Niemiec z lekkimi objawami zatrucia pokarmowego. - Wszyscy pozostali pacjenci to osoby, które były niedawno w Niemczech - dodaje Jan Bondar. - Tę chorobę mogą przenosić ludzie - powiedziała Informacyjnej Agencji Radiowej dr Jolanta Szych z Państwowego Zakładu Higieny. Dodaje, że dla tych drobnoustrojów bardzo charakterystycznym źródłem zakażenia jest mięso, ponieważ występują one jako naturalna flora jelitowa zwierząt hodowlanych, głównie krów. Wskutek zatrucia nowym szczepem bakterii, obecnym w żywności w Europie zmarły 22 osoby, a około dwóch tysięcy zostało hospitalizowanych.