- Po pierwszych badaniach laboratoryjnych stwierdziliśmy, że przyczyną zatrucia była prawdopodobnie sałatka jarzynowa, którą dzieci zjadły na kolację wczoraj wieczorem - poinformowała dziś Andżelika Skobel z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Szczecinie. U dzieci wystąpiły objawy nieżytu żołądkowo-jelitowego: wymioty, biegunka, nudności, bóle brzucha i wysoka temperatura do 39 stopni C. Zachorowało również 9 opiekunów. - Po kontroli w ośrodku natychmiast zamknęliśmy stołówkę, a współwłaściciela obiektu ukaraliśmy mandatem w wysokości tysiąca zł za brak nadzoru nad jej stanem sanitarnym - poinformowała zastępca państwowego powiatowego inspektora sanitarnego w Gryficach Elżbieta Dembowska. Dodała, że inspektorzy sanitarni pobrali do badań laboratoryjnych próby żywności, wymazy od dzieci i personelu oraz z naczyń kuchennych i stołowych. O sprawie powiadomiono prokuratora. - Stan dzieci jest dobry, nie wykluczam, że w dużym skupisku mogła wystąpić infekcja wirusowa - poinformowała lekarz dyżurny oddziału dziecięcego szpitala w Gryficach dr Janina Krajewska. - Dzieci skarżyły się na bóle brzucha i wymioty. Obecnie ich stan jest dość dobry - poinformowała dr Halina Olech ze szpitala w Kołobrzegu. W sumie w ośrodku w Mrzeżynie wypoczywa 253 dzieci m.in. z Katowic, Mysłowic, Tarnowskich Gór i Dąbrowy Górniczej.