Organizując Jarmark nad Jeziorem Ogórkowym miasto nawiązuje do tradycji, kiedy to w Kaliszu Pomorskim funkcjonowała przetwórnia owocowo-warzywna, w której produkowano ogórki kiszone w dębowych beczkach według dawnej receptury. Beczki miały pojemność około 115 litrów i po szczelnym zamknięciu były mocowane i zatapiane w położonym w mieście Jeziorze Młyńskim nazwanym od tej pory przez mieszkańców Kalisza Pomorskiego Jeziorem Ogórkowym. Beczki wyjmowano z wody po 3 a nawet po 24 miesiącach. Przetwórnie zamknięto, ale niektórzy twierdzą, że do dziś na dnie Jeziora Ogórkowego znajdują się beczki z ogórkami, które od czasu do czasu wypływają na powierzchnię przypominając o historii miasta. W sobotę, Szambelan Ogórkowy, jak co roku, zatopi beczki wypełnione ogórkami Anno Domini 2012. Beczki te zostaną wyjęte z wody za rok, a podczas tegorocznego Jarmarku wszyscy będą mogli spróbować ogórków zatopionych w roku ubiegłym. Kiszone ogórki o unikatowym smaku, na który wpływ ma wyjątkowa jakość wody Jeziora Ogórkowego, rodzaj drewna użytego do produkcji beczki oraz okryta tajemnicą receptura, zostaną zjedzone przez uczestników Jarmarku. Ogórek kiszony w Jeziorze Ogórkowym, uzyskał w 2008 r. wpis na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pod nazwą "Jeziorowy ogórek kiszony". Święto Ogórka uatrakcyjnią występy formacji Beata i Bajm oraz Kamila Bednarka z zespołem.