Nad jeziorem powstawanie specjalna Wioska Ogórkowa, a w niej Chata Sołtysa, Chata Pamięci Ogórkowej, Sklep Ogórkowy, stoisko Rękodzieło, Pracownia Ceramiczna i oczywiście jak w każdej wiosce - nie zabraknie Remizy Strażackiej. W Wiosce serwowane będą ogórki kiszone wg własnej receptury, wielka mizeria, zupa ogórkowa i inne dania, także artystyczne. Kalisz pomorski proklamowany został w tych dniach światową stolicą ogórka. W ten sposób miasto nawiązuje do barwnej tradycji, kiedy to w Kaliszu Pomorskim funkcjonowała przetwórnia owocowo-warzywna, w której produkowano ogórki kiszone w dębowych beczkach według tradycyjnej receptury. Beczki miały pojemność około 115 litrów i po szczelnym zamknięciu były mocowane i zatapiane w położonym w mieście Jeziorze Młyńskim nazwanym od tej pory przez mieszkańców Kalisza Pomorskiego Jeziorem Ogórkowym. Beczki wyjmowano z wody po 3 a nawet po 24 miesiącach. Przetwórnie zamknięto, ale do dziś na dnie Jeziora Ogórkowego znajdują się beczki z ogórkami, które od czasu do czasu wypływają na powierzchnię przypominając o historii miasta. W trakcie Jarmarku, Szambelan Ogórkowy dokona zatopienia beczek wypełnionych ogórkami Anno Domini 2008. Beczki te zostaną wyjęte z wody za rok, a podczas tegorocznego Jarmarku wszyscy będą mogli spróbować ogórków zatopionych w roku ubiegłym. Kiszone ogórki o unikatowym smaku, na który wpływ ma wyjątkowa jakość wody Jeziora Ogórkowego, rodzaj drewna użytego do produkcji beczki oraz okryta tajemnicą receptura, zostaną zjedzone przez uczestników Jarmarku. Wielkie Święto Ogórka odbędzie się w dniach 11. i 12. lipca 2008 roku w Kaliszu Pomorskim nad Jeziorem Ogórkowym.