Już po raz czwarty ulubione przez Polaków letnie warzywo - ogórek, który w starożytnej Grecji, miał swoje miasto Sikon, będzie bohaterem Jarmarku nad Jeziorem Ogórkowym. Wielkie Święto Ogórka w Kaliszu Pomorskim odbędzie się w dniach 11 i 12 lipca 2008 roku. Nad jeziorem powstawanie specjalna Wioska Ogórkowa, a w niej Chata Sołtysa, Chata Pamięci Ogórkowej, Sklep Ogórkowy, stoisko ,,Rękodzieło", Pracownia Ceramiczna i oczywiście jak w każdej wiosce - nie zabraknie Remizy Strażackiej. W Wiosce serwowane będą ogórki kiszone wg własnej receptury, wielka mizeria, zupa ogórkowa i inne dania, także artystyczne. Kalisz pomorski proklamowany został w tych dniach światową stolicą ogórka. W ten sposób miasto nawiązuje do barwnej tradycji, kiedy to w Kaliszu Pomorskim funkcjonowała przetwórnia owocowo-warzywna,w której produkowano ogórki kiszone w dębowych beczkach według tradycyjnej receptury. Beczki miały pojemność około 115 litrów i po szczelnym zamknięciu były mocowane i zatapiane w położonym w mieście Jeziorze Młyńskim nazwanym od tej pory przez mieszkańców Kalisza Pomorskiego Jeziorem Ogórkowym. Beczki wyjmowano z wody po 3 a nawet po 24 miesiącach. Przetwórnie zamknięto, ale do dziś na dnie Jeziora Ogórkowego znajdują się beczki z ogórkami, które od czasu do czasu wypływają na powierzchnię przypominając o historii miasta. W trakcie Jarmarku, Szambelan Ogórkowy dokona zatopienia beczek wypełnionych ogórkami Anno Domini 2008. Beczki te zostaną wyjęte z wody za rok, a podczas tegorocznego Jarmarku wszyscy będą mogli spróbować ogórków zatopionych w roku ubiegłym. Kiszone ogórki o unikatowym smaku, na który wpływ ma wyjątkowa jakość wody Jeziora Ogórkowego, rodzaj drewna użytego do produkcji beczki oraz okryta tajemnicą receptura, zostaną zjedzone przez uczestników Jarmarku.