PiS opublikowało we wtorek w mediach społecznościowych drugi punkt swojego programu na kolejną kadencję. To program "Dobry posiłek" dla pacjentów szpitali. Placówki mają otrzymać dodatkowe środki, a NFZ zadbać, by jakość żywienia w szpitalach była znacząco lepsza. Dobry posiłek. Katarzyna Sójka wprost o szpitalnym jedzeniu - Rząd PiS zwiększa sukcesywnie nakłady na ochronę zdrowia. Wdrożyliśmy nowoczesne rozwiązania cyfrowe. Ułatwiamy dostępność do opieki zdrowotnej - wyliczała szefowa MZ na konferencji prasowej w Garwolinie. Dodała, że poprawa jakości posiłków w szpitalach jest bardzo ważna dla pacjentów i procesu ich zdrowienia. - Dlatego rząd Prawa i Sprawiedliwości proponuje program "Dobry posiłek", który ma zabezpieczyć jakość posiłków - wskazała. Szefowa MZ przyznała, że "posiłki szpitalne nie zawsze spełniają oczekiwania pacjentów, nie zawsze są smaczne". Minister wskazała, że nowy program wykorzysta doświadczenia pilotażowego programu opracowanego w 2019 r. Podała, że z pilotażu "Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - Dieta Mamy" skorzystało 115 szpitali i uczestniczyło w nim ponad 200 tys. kobiet. Tamten program, jak kontynuowała, zakończył się bardzo dobrymi efektami. Dobry posiłek. Katarzyna Sójka: Powinny być zbilansowane Zaznaczyła, że kompleksowy program "Dobry posiłek" ma sprawić, że posiłki we wszystkich szpitalach będą zbilansowane i dobrej jakości. - Posiłki powinny być zbilansowane, smaczne, poprawiające całokształt leczenia - dodała. Minister akcentowała, że "Dobry posiłek" to dopełnienie zmian wprowadzanych w ochronie zdrowia. Wskazywała w tym kontekście m.in. na wzrost nakładów, zniesienie limitów do lekarzy specjalistów, zmiany w opiece psychiatrycznej i psychologicznej, a także na zwiększenie liczby miejsc na studiach medycznych. Wymieniła także m.in. zmiany dotyczące chorób rzadkich, bezpłatne leki w określonych wskazaniach dla seniorów oraz dzieci i młodzieży, dofinansowanie remontów placówek i zakup nowoczesnego wyposażenia. - Program "Dobry posiłek" to kolejny dobry krok, kolejna dobra propozycja dla wszystkich pacjentów w szpitalach. Narodowy Fundusz Zdrowia przekaże odpowiednie środki dla szpitali na to, aby posiłki miały dobrą jakość. Pacjent będzie mógł wyrazić opinię w postaci ankiety - powiedziała szefowa MZ. Posiłki w szpitalach. Przedstawiono, co zaliczano do uchybień w placówkach W 2022 r. w rejestrach Państwowej Inspekcji Sanitarnej znajdowało się 1028 bloków żywienia w szpitalach, z których ponad połowa, bo 696, działała w systemie cateringowym, w oparciu o posiłki dostarczane przez firmy zewnętrzne. Kontrole wykazały uchybienia w żywieniu pacjentów, jeśli chodzi o nieprawidłowo skomponowane jadłospisy i wymagania higieniczno-sanitarne. Zgodnie z danymi z raportu GIS "Stan sanitarny kraju w 2022 r.", do najczęściej powtarzających się uchybień należało m.in. nieprecyzyjne informacje na temat alergenów, mała różnorodność potraw i napojów, niska wartość energetyczna posiłków w stosunku do zapotrzebowania dziennego dla pacjentów, mała ilość warzyw oraz owoców, podawanie zbyt dużej ilości potraw smażonych i słodkich dań, a także np. duży udział produktów wysokoprzetworzonych - konserw, pasztetów, mortadeli, mielonki. Kontrole wykazywały też m.in. niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń bloku żywienia, przechowywanie i stosowanie przeterminowanych środków spożywczych do przygotowania posiłków, niezachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego i niewłaściwe zagospodarowanie odpadów. *** Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!