Tradycje mistrzowskiego kunsztu poznańskich i wielkopolskich piekarzy są bardzo odległe, sięgają XIII wieku, a coroczne Święto Chleba jest potwierdzeniem tej tradycji. Organizatorem święta Chleba jest najstarszy w Polsce cech - Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu - liczący sobie już ponad 750 lat, Wielkopolskie Koło Regionalne Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP z siedzibą w Poznaniu oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie. W organizację tego świątecznego dnia angażują się także władze miasta i sponsorzy - bez ich pomocy ten dzień z pewnością nie miałby tak wspaniałej oprawy. Co roku Święto Chleba gromadzi mistrzów sztuki piekarskiej, ukazujących kunszt swojego rzemiosła, a także różnorodność smaków, kształtów i artyzm wypieków. Poznańskie spotkanie piekarzy to święto przede wszystkim dla Poznaniaków i gości odwiedzających Poznań. Jest to doskonała okazja, by zobaczyli oni nie tylko finalny produkt, który trafia na nasze stoły, ale także przyjrzeli się z bliska kulisom pracy piekarzy. Na każdym ze stoisk odbywają się degustacje. Wielkopolskie piekarnie kuszą gości nie tylko tradycyjnym pieczywem - bułeczkami, rogalikami, drożdżówkami i najrozmaitszymi gatunkami chleba, ale i nowościami. Przebojem jednej z minionych edycji Święta było pieczywo z kwasami omega, które może zastąpić apteczne witaminy. Co przygotują dla swojej publiczności mistrzowie rzemiosła w tym roku, na dziesiąte - jubileuszowe obchody? Na razie to niespodzianka. Będzie można także posłuchać dobrej muzyki, obejrzeć ciekawe widowisko i spróbować szczęścia w licznych konkursach - przygotowanych zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Wiadomość pochodzi z oficjalnej strony miasta Poznań.