Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów" zorganizowano w Poznaniu.To była jego dziewiąta edycja. Niemal 60 produktów walczyło o tytuł najlepszych w czterech kategoriach: pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napojach i innych. PPUH Zakład Mięsny Marian Kaczmarek po raz pierwszy wziął udział w konkursie. Szczęście nowicjusza czy doskonały produkt? - Zdecydowanie doskonały produkt. Kiedy pytałam znajomych wszyscy mówili, że kiełbasa jest smaczna, idealna do gotowana, zdecydowanie lepsza od śląskiej. Na grilla jej szkoda, choć też świetnie smakuje - zachwala Małgorzata Waleńska z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w powiecie gostyńskim. Opis dla jury brzmiał: półtrwała, średnio rozdrobniona o jasno brązowej barwie, bardzo krucha, wędzona tradycyjnie. Smakosz powie: pyszna jak domowa i dobrze przyprawiona pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Nazwa nie została wybrana przypadkowo. Jej producent pochodzi ze Sułkowic koło Krobi, czyli ziem należących od XIII do XVIII wieku do biskupa poznańskiego zwanych Biskupizną. O tym, że produkowana od ubiegłego roku kiełbasa cieszy się zaufaniem klientów świadczy fakt, że każdego dnia do sklepów firmowych M. Kaczmarka trafia w sumie 200 kilogramów tego produktu. kab