Piotr Grześ z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Poznaniu (RDLP) zaznaczył, że krwistoborowik szatański, nazywany szatanem, jest na tyle rzadkim gatunkiem grzyba występującym w Polsce, że istnieje tylko kilkanaście miejsc, w których można go spotkać. Gatunek krytycznie zagrożony - Od 2014 r. podlega ochronie ścisłej i uznawany jest za gatunek krytycznie zagrożony. Do tej pory najlepiej poznane jego stanowiska zlokalizowane są w Górach Kaczawskich i na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej - wskazał. Naczelnik Wydziału Ochrony Lasu RDLP w Poznaniu Marlena Kowalkowska zaznaczyła, że odkryty niedawno krwistoborowik jest pierwszym szatanem znalezionym na terenie poznańskiej dyrekcji. - Lokalizacja stanowiska pozostaje niejawna, aby ochronić grzyby i ich otoczenie przed zniszczeniem. Oczywiście nadleśnictwo, na którego terenie został znaleziony, otoczy go opieką i zadba, by siedlisko tego niezwykłego grzyba przetrwało w spokoju - zapewniła. ZOBACZ: Bogactwo ukryte w lasach Grzyb trujący Krwistoborowik szatański należy do rodziny borowikowatych. Występuje w Europie i zachodniej Azji w lasach liściastych, zwłaszcza pod bukami i dębami rosnącymi na glebach wapiennych.Szatany mają białoszare kapelusze, których średnica może dochodzić do 30 cm. Baryłkowaty trzon grzyba w odpowiednich warunkach zabarwia się na intensywnie krwistoczerwony kolor, stąd jego nazwa rodzajowa - krwistoborowik. Miąższ zarówno kapelusza, jak i trzonu szatana sinieje pod wpływem dotyku. Starzejące się osobniki wydzielają charakterystyczny nieprzyjemny zapach. Krwistoborowik szatański jest grzybem trującym. Jego spożycie powoduje ciężkie dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Toksyny zawarte w surowym owocniku wywołują zapalenie żołądka i jelit, ostatecznie wywołując połączenie biegunki, wymiotów, drgawek i bólu brzucha. Jak podkreślają leśnicy, ze względu na nieliczne obszary występowania i nieprzyjemny zapach owocników doniesienia o zatruciach tym grzybem są rzadkie. W polskich lasach występuje 1,4 tys. gatunków grzybów jadalnych. Jak podają leśnicy przeciętny Polak rozpoznaje około 15 gatunków grzybów, a wytrawny grzybiarz około 40 gatunków.Poznańska RDLP podała, że w polskich lasach każdego roku zbiera się średnio około 100 tys. ton grzybów o rynkowej wartości około 700 mln zł.