Do grona wiosennych pokus dołączyły niedawno truskawki. W naszej strefie klimatycznej to jednak zdecydowanie za wcześnie. Skąd więc się wzięły marcowe truskawki? W poznańskich sklepach i na straganach pojawiły się już truskawki. I nie są truskawki mrożone, ale świeże! Wszyscy miłośnicy tych owoców wiedzą, że na krzakach pojawiają się one na wyjątkowo krótki okres, zwykle na początku czerwca. Tymczasem poznańskie rynki i targowiska są "zasypane" ładnymi truskawkami. Klienci przekazują sobie z ust do ust informację, że to truskawki chińskie... - Chińczycy uprawiają na południu swojego kraju truskawki przez cały rok - powiedziała nam jedna z klientek na pl. Wielkopolskim. Czy ma rację? Duże, czerwone i błyszczące truskawki prezentują się na straganach wyjątkowo smakowicie. Już sam ich widok wprowadza niektórych w radosny, wiosenny nastrój, choć truskawka w naszej strefie klimatycznej nie jest, w przeciwieństwie do szczypiorku, sałaty i rzodkiewek, nowalijkowym przysmakiem. Nie dziwi więc, że pomimo dość wysokiej ceny (10 złotych za nieduży plastikowy koszyczek) znajdują nabywców. - Truskawki cieszą się niezłym zainteresowaniem, nie mam problemów z ich sprzedażą - powiedziała nam właścicielka jednego z owocowo-warzywnych straganów stojących na placu Wielkopolskim. Dowiedzieliśmy się też od niej, że marcowe truskawki zazwyczaj pochodzą z Hiszpanii. - Na południu Hiszpanii już trwają zbiory truskawek. Uprawia się je w pod folią - potwierdza dr Jolanta Lisiecka z Katedry Warzywnictwa poznańskiej Akademii Rolniczej. W Polsce czerwone, dojrzałe truskawki, jeżeli są uprawiane w nieogrzewanych foliowych tunelach, pojawią się dopiero w połowie maja. - Dużo zależy od pogody. Oczywiście, można zainwestować w ogrzewane szklarnie i mieć truskawki dużo wcześniej, ale byłyby one bardzo drogie - mówi dr Lisiecka. Hiszpańskie truskawki należą do odmian deserowych, o pięknym kształcie, błyszczących, z długim terminem przydatności do spożycia. Uprawiane w Polsce truskawki przemysłowe to głównie odmiana sanga sengana, bardzo smaczna, ale nie mogąca długo leżeć. Jest podatna na szarą pleśń. - Teraz w hodowli truskawek nie szuka się już odmian wyjątkowo odpornych. Znów stawia się na smak i aromat truskawki. Te ładne i mogące długo leżeć, podczas jedzenia najczęściej okazują się być mało "truskawkowe" - wyjaśnia dr Lisiecka. Czy takie uprawiane na skalę przemysłową pod folią truskawki są zdrowe i ekologiczne? - Wielkie uprawy truskawek w Hiszpanii niszczą środowisko. Wymagają ogromnych ilości wody i powodują pustynnienie okolicznych obszarów. Poza tym są mocno "dokarmiane" chemią - środkami ochrony roślin i pestycydami - powiedziała portalowi tuTej.pl ekolog, dr Agnieszka Sznyk z WWF (World Wildlife Fundation). Joanna Kuchta Wiadomość pochodzi z portalu