Reklama

Reklama

Rogale na św. Marcina

Dziś obchodzimy nie tylko Święto Niepodległości, to także dzień świętego Marcina. Co roku z tej okazji ulicą imienia tego patrona w Poznaniu przejeżdża barwny korowód, a poznaniacy tradycyjnie objadają się świętomarcińskimi rogalami.

W tym roku poznańscy piekarze przygotowali ich ponad 300 ton. Rogal robiony jest z półfrancuskiego ciasta z dodatkiem masła, nadziewany białym makiem z dodatkiem migdałów, polewany lukrem, posypywany orzechami oraz migdałami i kokosowymi wiórkami. Takie wymogi - w dużym skrócie - musi spełniać prawdziwy poznański rogal.

Reklama

Od tego roku poznaniacy mogą kupić rogale z certyfikatem. Miasto chce rozpropagować w całej Polsce i zagranicą. - Chcemy o tej tradycji, o tej specjalności informować mieszkańców innych regionów Polski. Niektórzy poznańscy cukiernicy już ten towar eksportują, a więc z informacją sięgamy poza Polskę - mówi Tomasz Kajzer, wiceprezydent miasta. Rogale, ze specjalnym znakiem będą dostępne cały rok, a nie tylko 11 listopada. Dotychczas certyfikaty zdobyły 74 cukiernie.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL