Jak zapewniają organizatorzy, Festiwal Dobrego Smaku to święto najlepszych tradycji kulinarnych, artystycznych i kulturalnych, oraz święto Wielkopolski jako miejsca ich pielęgnacji. Przez cztery festiwalowe dni wokół poznańskiego ratusza potrwa Jarmark Dobrego Smaku, na którym swoje wyroby oferują producenci tradycyjnej żywności i napojów, a restauratorzy proponują regionalne przysmaki. W czwartek przeprowadzany jest konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo", w piątek wybrana zostanie najlepsza polska nalewka, w sobotę odbędzie się "Święto Golonki", a w niedzielę - Dzień "szneki z glancem" - czyli poznańskich drożdżówek z lukrem. - "Dzień Szneki z Glancem" organizujemy w niedzielę, kiedy to poznaniacy idą tradycyjnie "na słodkie". Wywodzący się z Poznania rogal świętomarciński doczekał się swojego święta i dużej promocji, zaś "szneka" którą poznaniacy jedzą na co dzień na drugie śniadanie - jeszcze nie. W niedzielę postaramy się to zmienić - powiedział Wojciech Lewandowski, dyrektor biura festiwalu. W trakcie festiwalu swoje wyroby prezentować będzie ok. 50 producentów regionalnej i tradycyjnej żywności z Wielkopolski i innych regionów kraju. Wydarzeniom artystycznym towarzyszą imprezy kulturalne - koncerty muzyki jazzowej, bluesowej, klezmerskiej i kapel ludowych.