- Noc Restauracji to nowy projekt propagujący turystykę kulinarną w Polsce. 25 maja od godziny 20.00 do 4.00 rano 20 poznańskich restauracji zaoferuje swoje menu chętnym po obniżonych cenach. Imprezę uświetnią pokazy kulinarne, ciekawe konkursy dla gości, a przede wszystkim specjalne nocne menu przygotowane na tę okazję przez szefów kuchni - powiedział Hubert Gonera, pomysłodawca Nocy Restauracji. Wśród przygotowanych specjalnie potraw są: czarny makaron tagliatelle, bażant łąkowy w piecu pieczony na puchu puree z ziemniaków i wiosenny comberek z królika z niedźwiedzim czosnkiem. Potrawy, które zostały specjalnie przygotowane na Noc Restauracji, biorą udział w konkursie o Grand Prix dla najlepszej z nich. Wyboru dokonają, głosując, goście restauracji. - 25 maja inaugurujemy trasę Kulinarnego Poznania, w ramach której przez cały rok będziemy promować dobrą autorską kuchnię i jej twórców - powiedział Gonera. Oprócz Poznania Noc Restauracji będzie miała swoje odsłony w Białymstoku i Gdyni.