Uczestniczący w wydarzeniu smakosze będą mogli spróbować dań ze specjalnie przygotowanego na tę jedną noc menu. Szefowie kuchni zorganizują pokazy gotowania regionalnych specjałów. Restauracje będą czynne przynajmniej do godziny drugiej w nocy, zaoferują też specjalne ceny. Jak powiedział w Poznaniu na konferencji prasowej organizator Nocy Restauracji Hubert Gonera, tematem przewodnim tegorocznej edycji będą walory regionalnych tradycji kulinarnych i lokalnych składników. - Noc Restauracji to nasz autorski projekt. W Polsce kultura pracy jest już może na poziomie europejskim, ale kultura zabawy, cieszenia się życiem, jadania w restauracji wciąż jeszcze nie. Poprzez tę imprezę chcemy zwrócić uwagę na najlepsze, autorskie restauracje polskich miast. To dopiero druga edycja przedsięwzięcia, liczymy, że w kolejnych wezmą udział także lokale z Warszawy, Krakowa, Łodzi - powiedział Gonera. - Wspólnie z Agencją Rynku Rolnego promujemy w Poznaniu najlepsze wielkopolskie produkty. Zaproponujemy m.in. wyśmienity drób: kaczkę, gęś, perliczkę, nasz towar eksportowy, czyli szparagi, najlepszą w naszym kraju wołowinę, oraz wieprzowinę z ras złotnickich - powiedział Gonera. W restauracjach biorących udział w przedsięwzięciu będzie można spróbować m.in. homarów, raków, ryb, wielkopolskiej dziczyzny, pierożków z różnych stron świata. Zaplanowano m.in. pokazy grillowania, dobierania win do potraw, ale także przyrządzania wołowiny lub królika. - Będziemy serwowali zielone szparagi w połączeniu z halibutem, sosem holenderskim i dzikimi ziołami. Danie główne to będzie pstrąg tęczowy ale także skoki z królika. Przygotowujemy się na 100 - 150 gości - powiedział Dominik Narloch szef kuchni jednej z poznańskich restauracji. - Na tę noc przygotowaliśmy menu składające się z kilkunastu pozycji, zaserwujemy m.in. raki z hodowli znajdującej się tuż pod Poznaniem, będzie chłodnik z pokrzyw, nugat z mniszka lekarskiego - powiedział szef kuchni innej restauracji biorącej udział w akcji Jacek Fedde. Partnerzy przedsięwzięcia to poznański oddział Agencji Rynku Rolnego, oraz miasta: Gdańsk, Poznań i Białystok. Jak podali organizatorzy, w pierwszej edycji Nocy Restauracji, w lokalach w Poznaniu, Białymstoku i Gdyni jadło ok. 20 tys. osób. W Poznaniu do udziału w przedsięwzięciu zostało zaproszonych 17 lokali.