Tytuł zostanie oficjalnie ogłoszony 15 sierpnia w wielkopolskiej Klęce, podczas uroczystości Święta Matki Boskiej Zielnej i Dnia Zielarza. Roślinę leczniczą roku wybierają od 17 lat firmy należące do jednego z niemieckich holdingów zielarskich, który prowadzi działalność produkcyjną m.in. w Klęce. - wyborze decyduje zawsze stopień zainteresowania daną rośliną ośrodków badawczych w Polsce i na świecie oraz stopień nadziei na jej skuteczność w leczeniu chorób - powiedział prezes Polskiego Komitetu Zielarskiego dr Jerzy Jambor. Jak przypomniał, malwa jest gatunkiem z rodziny śluzowatych. Pochodzi prawdopodobnie z Półwyspu Bałkańskiego, obecnie nie występuje na stanowiskach naturalnych, jest uprawiana. Ciemne kwiaty zawierają glikozydy, diglikozydy, malwidyny i petunidyny. Dzięki tym związkom, wyciąg z kwiatów malwy powleka błony śluzowe przewodu pokarmowego i wywiera działania osłaniające. Co roku 15 sierpnia jest w Klęce świętem mieszkańców, pracowników firm zielarskich i gości zagranicznych. Tego dnia, zgodnie z tradycją, święci się zioła. Przed wojną sezon zbioru ziół rozpoczynał się po dniu św. Jana Chrzciciela 24 czerwca, a kończył w dniu Matki Boskiej Zielnej 15 sierpnia. Najważniejsze w dawnym lecznictwie zioła zbierano w tym właśnie okresie i dopiero od momentu poświęcenia można było je stosować dla celów leczniczych. Pewne zioła stosowane od stuleci straciły dziś swoje znaczenie w lecznictwie (ruta zwyczajna, chaber bławatek, biedrzeniec mniejszy), ale nadal wiele z nich należy do podstawowych roślin leczniczych. Chętnie używany jest przeciwzapalny rumianek, stosowana w zaburzeniach trawienia mięta, przeciwdepresyjny dziurawiec, uspokajająca melisa, działająca ściągająco i przeciwpotnie szałwia - twierdzi Jambor. Te właśnie zioła zaliczane są tzw. wielkiej piątki, stosowanej od stuleci po dzień dzisiejszy. W poprzednich latach roślinami roku były: miłorząb japoński, dzika róża, głóg, dziurawiec, rumianek, karczocha, aloes, aronia, czarci pazur, żeń-szeń, melisa, tymianek, męczennica cielista, aspalat prosty, ostropest plamisty i mięta pieprzowa.