W ramach festiwalu na Starym Rynku odbywa się jarmark, w którym bierze udział ponad stu wystawców. Chętni mogą posmakować lub kupić produkowane w tradycyjny sposób wędliny, pieczywo, piwo a także miód i wina. Na Jarmarku Dobrego Smaku swoje wyroby wystawiają m.in. producenci z Polski, Austrii, Bułgarii i Węgier. - Zależy nam na powrocie poprzez ten festiwal do dobrych kulinarnych tradycji; odszukaniu receptur doskonałych produktów. Festiwal jest po to, by zastanowić się, co jest na naszym talerzu i przypomnieć sobie, że jedzenie to też element kultury - powiedział Wojciech Lewandowski, producent festiwalu. W piątek rozpoczął się konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Jego uczestnicy prezentują sery, pierogi, pasztety, domowe soki, pieczenie i wędliny przygotowywane według domowych receptur. Także w piątek jurorzy wybierają najsmaczniejszą "sznekę z glancem" - czyli poznańską drożdżówkę z lukrem. - Wzorowa szneka musi mieć kształt ślimaka, musi być drożdżowa i polukrowana. W Poznaniu bywam raz na jakiś czas i muszę przyznać, że o sznekę z prawdziwego zdarzenia jest coraz trudniej. Mam nadzieję, że konkurs wyłoni jakiś dobry adres, gdzie można takowe nabyć - powiedział Piotr Bikont, członek kapituły konkursowej. W ciągu następnych dni wybierana też będzie najlepsza polska nalewka i najsmaczniejsza golonka. Wydarzeniom kulinarnym towarzyszą też wydarzenia artystyczne - koncerty muzyki jazzowej, bluesowej, klezmerskiej i kapel ludowych.