Pieczarka wniesie życie do każdej potrawy - przekonują wielkopolscy producenci tych "przemysłowych" grzybów. Mają w tym sporo racji, o czym wie każdy miłośnik białego kapelusza. Grzybki można przyrządzać na sto sposobów, przez co nigdy się nie znudzą. Organizatorzy Wielkopolskiej Piramidy Pieczarek propagują konsumpcję grzyba rozdając poznaniakom swoje skarby ziemi. - W Europie Zachodniej je się cztery razy więcej grzybów niż w Polsce. Dlatego lansujemy pieczarkę - mówi Ryszard Gnus, dyrektor firmy wytwarzającej podłoże pod hodowlę. - Poznaniakom rozdamy 5 tys. sztuk grzybów, które są o wiele bogatsze w składniki odżywcze niż grzyby z lasu - dodaje. Pieczarki są produktem niskokalorycznym i należy je traktować jako naturalne źródło składników uzupełniających naszą dietę. W krajowej produkcji pieczarek Wielkopolska stanowi najsilniejszy region. Główną zaletą regionalnej piramidy jest to, że występują tu wszystkie rodzaje działalności w tej branży - od hodowli po przetwórstwo. - Jesteśmy profesjonalnie przygotowani do hodowli. Nasze pieczarkownie mają doskonałe podłoże. Zorganizowani jesteśmy także pod względem przetwórstwa - mówi Ryszard Gnus. Poznaniaków oczekujących wczoraj w kolejce po grzyby zagrzewała orkiestra z Grodziska Wielkopolskiego i dwa chodzące grzybki, przy których każdy mógł zrobić sobie zdjęcie. Także jutro będzie można otrzymać przedświąteczny prezent w niebieskim koszyczku. Pieczarki rozdawane będą od godziny 12. Publiczności będzie akompaniował zespół śpiewaczy z Wielichowa. A już w maju odbędzie się jubileuszowe, 15. święto pieczarki w Wielichowie, dokąd organizatorzy serdecznie zapraszają. Elwira Trzcielińska Wiadomość pochodzi z portalu Tutej.pl