Jak poinformowała Aneta Olszanowska technolog w dziale produkcji PSS Społem w Kaliszu, susz jajeczny, inaczej sproszkowane jajko lub samo żółtko bądź białko, wykorzystywany jest w produkcji m.in. makaronów, lodów, pasztetów. Stosowany jest także w cukiernictwie i garmażerce oraz wszędzie tam, gdzie zastępuje jajko. Zastępca prokuratora okręgowego w Ostrowie Wielkopolskim Janusz Walczak poinformował, że w trakcie śledztwa prokuratura uzyskała opinię biegłego, który zbadał w miejscu produkcji niewielką partię zabezpieczonego suszu. - Badania wykazały, że ta partia zawierała składniki szkodliwe dla zdrowia - dodał. Susz i związana z nim dokumentacja zostały zabezpieczone. Według Walczaka konieczne będzie poddanie pobranych próbek specjalistycznym badaniom, a dokumentację - szczegółowej analizie. Łączna wartość wyłudzonego przez mężczyznę mienia wynosi ponad 4 mln zł. Zarzucono także wyłudzenie usług budowlanych, utrudnianie egzekucji komorniczej. Łącznie podejrzany usłyszał 12 zarzutów. Prokurator poinformował, że zarzuty m.in. udziału w przywłaszczeniu mienia, udaremnianiu egzekucji komorniczej oraz w wytwarzaniu szkodliwego dla zdrowia suszu jajecznego przedstawiono także siedmiu innym osobom. Za zarzucane podejrzanym czyny grozi do 10 lat więzienia.