Nie jedz i nie podawaj dzieciom produktów które: • zostały zalane, a nie są hermetycznie opakowane, nawet jeśli mają oznak zepsucia • mają zmieniony zapach, barwę, smak, konsystencję • widoczna jest na nich pleśń lub mają zapach spleśniały, stęchły • są w widoczny sposób zanieczyszczone lub posiadają obcy, chemiczny zapach • znajdują się w opakowaniach pozbawionych etykiet • znajdują się w puszkach o wydętych wieczkach Nie jedz artykułów żywnościowych niewiadomego pochodzenia - mogą być szkodliwe. Nie spożywaj mięsa, które nie było badane oraz jego przetworów - ani gotowanie, ani smażenie takiego produktu nie chroni przed zatruciem, zwłaszcza przed niebezpiecznymi dla człowieka włośniami. Woda - informacje dla powodzian: W większości terenów objętych powodzią woda jest dostarczana przez samorząd lub służby kryzysowe. Powinna ona być przed użyciem gotowana przez około 2-3 minuty. Wodę z własnych studni można używać dopiero po oczyszczeniu i wydezynfekowaniu studni oraz po uzyskaniu pozytywnych wyników jakości wody. Po instrukcje dotyczące oczyszczania, dezynfekcji oraz środki chemiczne do tego celu należy zgłaszać się do lokalnej Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej. • wodę do picia, płukania owoców i warzyw spożywanych na surowo, do mycia zębów należy zawsze gotować przed użyciem. Woda może roznosić i osadzać na terenie powodziowym zarazki zakaźnych schorzeń przewodu pokarmowego: duru brzusznego, czerwonki, salmonelloz i innych chorób biegunkowych. W glebie oraz w pomieszczeniach chłodnych i wilgotnych mogą pozostać zdolne do zakażenia przez wiele tygodni. • wszystkie przedmioty w domu dokładnie wymyj, a następnie poddaj dezynfekcji - przegotuj, wyparz, uprasuj • wyposażenie kuchni - naczynia, sztućce dokładnie umyj, a następnie gotuj nie krócej niż 15 minut w wodzie z dodatkiem sody (1-2 łyżki na litr wody) w przykrytym naczyniu • bieliznę pościelową i odzież dokładnie wypłucz, a następnie wypierz w jak najwyższych temperaturach, następnie wyprasuj gorącym żelazkiem.