- W tym roku gotujemy mazurski krupnik zabielany, według tradycyjnej receptury - zapowiada mistrz kuchni, Andrzej Bałdyga. Żeby ugotować zupę, potrzebne będą trzy tysiące litrów wody. Pozostałe dwa tysiące litrów - to przyprawy. Samo ziele angielskie, potrzebne do zupy, będzie ważyło 4 kilogramy! Degustacja rozpocznie się w niedzielę o 13.00 na mrągowskim molo, po Paradzie Country. Podczas degustacji odbędzie się akcja charytatywna - mrągowscy harcerze do specjalnych puszek zbiorą pieniądze na potrzeby uczniów Zespołu Szkół Specjalnych w Mrągowie. Receptura na 5000l Woda - 3000 l Włoszczyzna mroż. - paski - 80 kg Marchew mroż. - kostka - 480 kg Rosół wołowy - 20 kg Rosół drobiowy - 20kg Rosół jarzynowy - 20kg Cebula smażona - susz - 20kg Przyprawa w płynie - 10 l Pieprz - 6kg Liść laurowy - 2 kg Ziele angielskie - 4kg Koper suszony - 3 kg Nać pietruszki suszona - 3 kg Śmietana 30% - 60l Ziemniaki krojone - kostka - 300kg Kasza jęczm. mazurska - 60 kg Wiadomość pochodzi z oficjalnej strony miasta Mrągowo.