Celem konkursu jest m.in. zebranie unikatowych przepisów kulinarnych w broszurze "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy", promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu oraz zachowanie niepowtarzalnych smaków potraw. W 2008 roku organizatorzy zaplanowali trzy finały subregionalne konkursu: - w Elblągu - 15.listopada - w Ełku - 22.listopada - w Szczytnie - 29.listopada oraz finał regionalny konkursu w Olsztynie - 6. grudnia Warunkiem udziału w konkursie jest nadesłanie formularza zgłoszeniowego wraz z przepisami kulinarnymi, charakterystycznymi dla regionu Warmii, Mazur oraz Powiśla na adres: Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Al. Piłsudskiego 32/208, 10-578 Olsztyn z dopiskiem "konkurs". Formularze zgłoszeniowe należy przesłać najpóźniej do dnia 24 października 2008 r. Wiadomość pochodzi ze strony oficjalnej Urzędu Miasta Działdowo.