W finale wzięło udział 12 najlepszych drużyn, które zdobyły I miejsca w eliminacjach regionalnych. Ełczanki serwowały 4 potrawy z grilla: filet z kurczaka, pstrąg, żeberka i karkówkę. Liczył się smak potraw, dodatki, sposób wykonania potrawy, sposób serwowania i aranżacja stołu oraz czystość i porządek na stanowisku. Jurorami byli szefowie kuchni z najlepszych restauracji w Polsce. Jestem na urlopie wychowawczym i mam troszkę więcej czasu - mówi Anna Grzegorczyk - a że gotowanie i grillowanie to moja pasja postanowiłam wraz z mamą Ewą Miszkiel wziąć udział w regionalnych eliminacjach do X Mistrzostw Polski w Grillowaniu w Ełku, gdzie zdobyłyśmy I miejsce, po czym pojechałyśmy na Finał Mistrzostw Polski w Grillowaniu do Rawicza. Ja i moja mama Ewa Miszkiel zostałyśmy Wicemistrzami Polski w Grillowaniu. Jednocześnie uznałyśmy, że jest to świetna promocja miasta. Mamy nadzieję ze nie był to ostatni wyjazd na konkurs kulinarny, gdyż bardzo nam się to spodobało. Wyjazd i udział w Mistrzostwach Polski w Grillowaniu był możliwy dzięki wsparciu Urzędu Miasta Ełku. Anna Grzegorczyk Wiadomość pochodzi ze strony oficjalnej Ełku.