Rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie Eżbieta Łabaj powiedziała, że na taką przyczynę zatrucia pokarmowego w obu szpitalach wskazały pierwsze badania. Dodała, że ten sam szczep bakterii escherichia coli wykryto w próbkach pobranych od pacjentów i w żywności znalezionej w firmie cateringowej, dostarczającej posiłki do tych szpitali. Przypomniała, że jest to bakteria występująca powszechnie, ale przy dużym namnożeniu w sprzyjających warunkach może wywoływać zachorowania. Objawy zatrucia po zjedzeniu pasty mięsnej wystąpiły na początku tygodnia u 70 pacjentów szpitali w Barczewie i Biskupcu. Z tego powodu służby sanitarne wstrzymały produkcję w zakładzie z Ukty, który dostarczał posiłki do szpitali. Kontrola w tej firmie wykazała zaniedbania higieniczne przy produkcji i transporcie żywności oraz uchybienia związane z przechowywaniem produktów w chłodziarkach. Zakład cateringowy działał legalnie od jesieni. Sanepid wydał mu zgodę na przygotowywanie posiłków dla 100 osób, ale właściciele samowolnie zwiększyli produkcję do 300 porcji dziennie. Decyzja o wstrzymaniu produkcji ma obowiązywać do czasu usunięcia nieprawidłowości.