Firma twierdzi, że będzie to najbardziej przyjazna środowisku proteina na świecie. Za pomocą prądu elektrycznego twórcy Solein wytrącają z wody cząsteczki dwutlenku węgla i wodoru. Dodają później mikroby żywiące się gazami i następnie produkujące proteiny. Te ostatecznie są suszone na proszek. Proces ten jest bardzo podobny do fermentacji, używanej podczas produkcji piwa, ale wymaga specjalistycznych urządzeń. Solein składa się aż w 50 procentach z protein. Jest bardzo pożywny, ale smakosze raczej nie znajdą w nim nic atrakcyjnego - wygląda i ponoć smakuje jak pszenna mąka. Według producentów może być włączony do każdej diety. Mało tego, żywność ta może być wytworzona w każdym miejscu na ziemi. Jest 10 do nawet 100 razy bardziej przyjazna środowisku pod względem zużycia wody i innych zasobów niż produkcja jedzenia ze zwierząt lub roślin. - Jednym z powodów, dla których mięso stanowi tak istotny element diety człowieka jest wysoka zawartość białka - tłumaczy na stronie firma Solar Foods. - Nasza propozycja również zawiera sporo dawkę protein, a przy okazji nie wymaga aż takich nakładów środków, miejsca i nie wyniszcza tak naszej planety. Inną jej charakterystyczną cechą jest pobieranie węgla bezpośrednio z dwutlenku węgla, bez potrzeby użycia cukru. Przedstawiciele firmy przyznają, że nie spodziewają się, aby ich wynalazek zmienił kompletnie konwencjonalne podejście do produkcji żywności. Na pewno nie w ciągu najbliższych 20 lat. Mają za to nadzieję, że stanie się poważną alternatywą dla "tradycyjnego" sposobu pozyskiwania pożywienia ze zwierząt i roślin.