Najnowsze badania przeprowadzone przez Uniwersytet Londyński i Uniwersytet w Leeds udowodniły, że cukier w herbacie nie wpływa na jej walory smakowe. A jeśli ktoś nie lubi gorzkiej herbaty, to istnieją inne sposoby, aby zmienić jest smak. Badacze zebrali grupę kilkudziesięciu mężczyzn, którzy codziennie pili herbatę z cukrem. Niektórzy z nich dochodzili nawet do pięciu lub sześciu filiżanek. Każdy słodził więcej niż siedem łyżeczek dziennie. Uczestników poproszono, aby po prostu przestali słodzić napój przez miesiąc i oceniali na bieżąco jego smak. Podzielono ich na dwie grupy: tych, którzy stopniowo redukowali cukier w herbacie i tych, którym kazano z dnia na dzień przestać ją słodzić. Okazało się, że większość badanych w obu grupach była w stanie odstawić słodkie kryształki i czerpać przyjemność z gorzkiej herbaty w takim samym stopniu, jak wcześniej. Kilka miesięcy później zapytano ich o to, jaką herbatę piją. 40 proc. przyznało, że odstawiło cukier na dobre. 36 proc. słodziło mniej niż przed badaniem. Większość z nich stanowili przedstawiciele grupy redukującej cukier stopniowo podczas badania. Naukowcy wyszli z założenia, że słodzenie herbaty nie jest konieczne do tego, żeby dobrze smakowała, a raczej zabija jej naturalny aromat. Mówią też, że zamiast łyżeczki cukru, można dodawać do herbaty cynamon albo odrobinę soku owocowego. Zredukuje to gorzki posmak, ale nie będzie aż tak szkodliwe dla zdrowia.