Sól to źródło niezbędnego do życia sodu, więc całkowita eliminacja tego dodatku z diety nie jest wskazana. Trzeba jednak uważać, bo podobnie jak w przypadku cukru, bardzo łatwo ją przedawkować. Sól kuchenna jest w dużej mierze składa się z sodu. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, ponadto bierze udział w procesach trawienia i transportowania składników pokarmowych w organizmie. Należy jednak pamiętać, że "co za dużo to niezdrowo". Nie powinniśmy spożywać więcej aniżeli 5 g soli dziennie, co odpowiada jednej płaskiej łyżeczce tej przyprawy. Niestety, przeciętny Polak zjada jej o wiele więcej. Przekraczamy tę normę nawet kilkukrotnie i to nie tylko poprzez solenie potraw, ale również sięgając po gotowe produkty, w których jest ukryta. Sól jest szkodliwa? Spożycie soli jest bardzo duże i ciągle rośnie. Uwielbiamy sięgać po słone przekąski jak chipsy, orzeszki czy paluszki. Sól, oprócz walorów smakowych ma również właściwości przedłużające trwałość produktów spożywczych. Jest więc chętnie stosowana przez producentów żywności jako konserwant. Jest też jednym z najskuteczniejszych środków zmniejszających ryzyko rozwoju szkodliwych dla zdrowia patogenów, np. w mięsie i rybach. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że sól podobnie jak cukier silnie uzależnia. Nic dziwnego więc, że chętnie dosalamy potrawy, chociaż wcale nie jest to konieczne. Codzienne przekraczanie zalecanego spożycia chlorku sodu prowadzi do wielu poważnych chorób - między innymi miażdżycy, nadciśnienia czy zaburzenia pracy nerek. Dobrze jest wiedzieć, czego unikać lub jeść sporadycznie, by nie dopuścić do przedawkowania soli w codziennej diecie. Gotowe mieszanki przypraw Mieszanki przypraw do mięs, zup, sosów i marynat to w większości sól. Popularna przyprawa uniwersalna zawiera jej aż 70/100 g! Używając ich do codziennego gotowania, bardzo łatwo jest przekroczyć dzienną zalecaną dawkę soli. Spożycie tego typu dodatków powinny ograniczyć przede wszystkim osoby starsze, nie należy podawać ich również dzieciom. Dużo zdrowszą, ale również tańszą opcją będzie samodzielne przygotowania mieszanek przypraw z pojedynczych składników.