Białe mięso, zwłaszcza drób, wpływa na poziom cholesterolu we krwi w bardzo podobnym stopniu co mięso czerwone. Wyniki badań Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition pokazują, że nie ma wielkiej różnicy pomiędzy rodzajami mięsa, jeśli chodzi o cholesterol. - Kiedy planowaliśmy te badania, założyliśmy zgodnie z powszechnym twierdzeniem, że czerwone mięso podnosi poziom szkodliwych złogów tłuszczowych we krwi o wiele bardziej niż białe - komentuje szef zespołu badawczego z Uniwersytetu w San Francisco. - Szczerze mówiąc, byliśmy trochę zaskoczeni, że ta hipoteza upadła. Wpływ obu tych elementów żywieniowych na cholesterol jest praktycznie taki sam. Zarówno jeden i drugi rodzaj konsumowany regularnie w dużych ilościach skutkuje znaczącym wzrostem poziomu lipoprotein niskiej gęstości (LDL), które nazywane są potocznie "złym cholesterolem". To właśnie te cząstki zalegają w naczyniach krwionośnych jako złogi tłuszczowe. Generalnie wszystkie produkty mięsne zawierające duże ilości tłuszczów nasyconych zwiększają poziom cząstek LDL we krwi. Jedyną alternatywą według badaczy są tylko proteiny pochodzenia roślinnego. Te nie podnoszą cholesterolu tak bardzo.