Teflon został odkryty w 1938 roku, co ciekawe, zupełnie przez przypadek. Inżynier z amerykańskiej firmy DuPont, podczas przeprowadzania eksperymentu z substancją chłodzącą lodówki dokonał syntezy politetrafluoroetylenu. Tak oto powstało tworzyło, które początkowo znalazło zastosowanie w przemyśle zbrojeniowym. Metalowe powierzchnie pokryte teflonem okazały się odporne na korozję i zadrapania. Teflon udostępniono do codziennego użytku dopiero w połowie lat 50. XX wieku i szybko dokonał rewolucji w kuchni - również polskiej. Naczynia pokryte teflonem są już tak popularne, że znajdziemy je niemal w każdym domu. Największą ich zaletą jest to, że można przygotowywać w nich potrawy bez tłuszczu, a jedzenie nie przywiera do dna i trudniej je przypalić. Teflon cechuje też duża odporność na działanie wysokich temperatur oraz środków chemicznych. Zalet jest sporo, ale czy w naczyniach tego typu możemy przygotowywać codzienne posiłki bez obaw o zdrowie? Zanim zaczniemy ich używać, musimy wiedzieć na ten temat kilka ważnych rzeczy. Podczas kupowania patelni czy garnka teflonowego, nie sugerujmy się atrakcyjną ceną. W tym przypadku sprawdza się zasada - im wyższa cena, tym lepsza jakość. Potraktujmy ten wydatek jako inwestycję w zdrowie swoje i bliskich. Warto kupować naczynia z wielowarstwową powłoką, które są bardziej odporne na ścieranie. Musimy też pamiętać, że na rynku dostępnych jest mnóstwo wyrobów teflonopodobnych. Właściwości ich powłok mogą się znacznie różnić od tych, pokrytych prawdziwym, solidnym teflonem.