Odkrycie naukowców to pierwszy dowód na to, że utratę pamięci można cofnąć przez stosowanie odpowiedniej diety. To także pierwsze badanie żywieniowe, które wskazało, że zmiany w konkretnej części mózgu odpowiadają za zanik pamięci u osób starszych.Naukowcy przygotowali napój kakaowy dla próby 37 osób starszych. Każdy z badanych codziennie, przez trzy miesiące spożywał jeden kubek czekolady. Nie każdy napój miał taki sam skład. Część z nich zawierała dużą ilość flawonoli, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które znajdują się w kakao, herbacie czy owocach. Inne napoje nie zawierały żadnych podobnych związków. Okazało się, że spożywanie czekolady, bogatej w flawonole, poprawiało stan zdrowia naczyń krwionośnych w części mózgu odpowiedzialnej za pamięć. Jeśli uczestnik badania, przed rozpoczęciem specyficznej diety, miał pamięć typowego 60-latka, to po trzech miesiącach kondycja jego mózgu była typowa dla 40-, a może nawet 30-latka - powiedział Scott Small, profesor neurologii i dyrektor Centrum Badań Chorób Alzheimera w Instytucie Taub na Columbia University Medical Center.- Do optymistycznych wyników podeszliśmy jednak z dystansem. Na chwilę obecną przyjrzymy się właściwościom flawanoli w szerszych badaniach - powiedziała Liz Coulthard, wykładowca w instytucie neurologii na Uniwersytecie w Bristolu.Wcześniejsze badania dowiodły, że czekolada zmniejsza także ryzyko chorób serca. Flawonole, które można znaleźć również w herbacie i ciemnych owocach, takich jak czerwone winogrona, wiśnie i jabłka, znane są z poprawienia funkcji nerek, pomagają przy problemach z wagą, anemią, dną moczanową, cukrzycą i udarem mózgu.