Jeśli wydaje się wam, że Polacy ze swoimi 12 wigilijnymi potrawami biją świąteczne rekordy obżarstwa, jesteście w błędzie. Wystarczy zajrzeć na bożonarodzeniowe stoły naszych sąsiadów. Francja - ostrygi, homary, foie gras Wigilia prowansalska, wigilia bretońska i wigilia pirenejska to część bogatego folkloru Francji. A właściwie jego historii, bo Boże Narodzenie od wielu lat traci nad Sekwaną charakter religijny. Jak nie duch, to ciało. Francuzi w wigilijny wieczór dają niebywały pokaz łakomstwa. Paradoksalnie, w dzień nadziei chrześcijan, synowie najstarszej córy Kościoła - jak zwie się dumnie Francja - spożywają posiłek pełen okrucieństwa. Najpierw ostrygi - połykane żywcem, potem langusty i homary, na żywo wrzucane do wody ze związanymi szczypcami, by ich nie połamały rzucając się w agonii. Na koniec foie gras - wątroba gęsi i kaczek, torturą nieprzerwanego tuczenia, powiększona do potwornych rozmiarów. Litwa - ryby i pierożki kucziukai Na stole wigilijnym na Litwie dominują ryby - karp, szczupak, śledź z grzybami, śledź z marchewką i koniecznie pod czerwonym buraczkiem. Przyrządza się niezliczoną ilość pierożków z grzybami, kapustą, makiem i jabłkami, do tego obowiązkowo kompot z suszu, czerwony kisiel z żurawin i biały kisiel z płatków owsianych. Nieodłącznym elementem wigilijnego stołu na Litwie są śliżyki - drobne pierożki z ciasta drożdżowego z makiem. Litwini pierożki te nazywają kucziukai, od sława kuczios, co oznacza Wigilia Bożego Narodzenia. Rosja - faramuszka, kutia, prosfora Obchody Bożego Narodzenia w Rosji rozpoczyna Soczelnik, czyli wieczerza wigilijna. Na stole obowiązkowo powinno się znaleźć 12 postnych dań. Tradycyjnie są to kasze, grzyby, sałatki warzywne, ciasta i pierniki. Niekiedy - również ryby. Wśród młodych modna jest faramuszka, czyli zupa piwna, znana w Rosji jako staropolskie danie postne. Głównym daniem wigilijnym jest jednak kutia, którą przygotowuje się z ziaren pszenicy, miodu, kaszy, maku lub orzechów. Na wigilijnym stole nie powinno też zabraknąć prosfory, czyli poświęconego chleba ofiarnego, oraz kompotu z suszu. Natomiast głównym daniem świątecznego obiadu jest zwykle gęś z jabłkami.