Wtorek, 25 lipca 2023 (11:18)
Holenderscy plantatorzy są załamani z powodu inwazji kwieciaka jabłkowca. Larwy chrząszcza atakują kwiaty jabłoni, uniemożliwiając im dojrzewanie. Sadownicy liczą straty i alarmują, że...
Poniedziałek, 12 czerwca 2023 (17:38)
Niektóre pestki są w wysokim stopniu szkodliwe i mogą zagrażać naszemu zdrowiu, a nawet życiu. Pestki wielu owoców mają działanie dobroczynne, zawierają bowiem wiele potrzebnych...
Piątek, 23 września 2022 (07:44)
- Dramatycznie brakuje ludzi do zrywania jabłek, część zbiorów prawdopodobnie pozostanie w sadach - poinformował prezes Związku Sadowników RP i poseł PSL Mirosław Maliszewski. Zwrócił się...
Wtorek, 28 września 2021 (13:06)
Światowy Dzień Jabłka już dziś. 28 września (ale nie tylko) warto pamiętać o tym zdrowym owocu. Jabłka należą w Polsce do najpopularniejszych owoców. Mamy około 250 ich odmian. Polska...
Czwartek, 7 sierpnia 2014 (16:45)
Wojciech Modest Amaro popiera akcję "Jedz jabłka na złość Putinowi". Znany polski kucharz i restaurator nawiązując do rosyjskiego embarga na produkty spożywcze z 32 krajów podkreśla, że...
Poniedziałek, 30 sierpnia 2010 (10:51)
Na łamach pisma "Nature Genetics" opublikowano sekwencję DNA jabłoni domowej odmiany Golden Delicious. Poznanie genomu jabłoni umożliwi tworzenie nowych lepszych odmian jabłek.
Wtorek, 15 czerwca 2010 (07:59)
300 czerwonych jabłek rozdał Grzegorz Napieralski o 5.30 rano pracownikom dawnej Huty im. T. Sendzimira (obecnie ArcelorMittal Poland SA oddział w Krakowie).
Czwartek, 15 października 2009 (08:31)
Batonik, czy może jabłko? Co jeść gdy dopadnie nas głód? Okazuje się, że przy takim wyborze nie mamy całkiem wolnej woli. Naukowcy z Uniwersytetu Miami twierdzą, że decyzja o tym, czy...
Poniedziałek, 20 października 2008 (11:44)
Listę 20 produktów żywnościowych, które opóźniają efekty starzenia się i zapobiegają groźnym chorobom opublikowali wczoraj brytyjscy naukowcy. Znalazły się na niej herbata, kawa,...
Poniedziałek, 5 maja 2008 (10:34)
Australijscy naukowcy opracowali jabłka, które nie ciemnieją po przekrojeniu, a więc nie ulegają utlenieniu. Przez kilka godzin miąższ nie brązowieje, lecz zachowuje swój bladoróżowy...
Piątek, 6 kwietnia 2007 (20:48)
O korzystnym dla zdrowia działaniu jabłek nie trzeba nikogo przekonywać. Teraz okazuje się, że dla zdrowia dziecka owoce te powinny jeść także kobiety w ciąży. Badania szkockich i...
Czwartek, 22 lutego 2001 (11:41)
Lista substancji zdrowych dla naszego serca powiększyła się w tym miesiącu o kolejne. Badania, o wyniku których informuje Scientific American wykazały, że aby pomóc naszemu sercu...