- Zaprezentowane zostaną przedmioty piękne, egzotyczne, osobliwe i niecodzienne, ukazujące kunszt, pomysłowość i artyzm wielu pokoleń rzemieślników - zapowiada kurator wystawy Magdalena Śniegulska-Gomuła. Do najcenniejszych zabytków zalicza się biało-kobaltowe naczynia z okresu Kangxi - wazony, butle, czarki i talerze. Ciekawą i dość licznie reprezentowaną grupę stanowią tzw. chińskie Imari z dekoracją roślinną w odcieniach błękitu, kobaltu i czerwieni, z dodatkiem złota. Na szczególną uwagę zasługuje znakomicie zachowany XIX-wieczny serwis ze smokami - ocenia muzealniczka. Naczynia te, eksportowane w dużych ilościach za pośrednictwem handlowych kompani wschodnioindyjskich, przez wiele lat kształtowały w Europie obraz Państwa Środka, a bogate kolekcje tych wyrobów dały w XVII wieku początek modzie na chińszczyznę (chinoiseries), szczególnie popularnej w następnym stuleciu. Jak wyjaśnia kuratorka wystawy, Chiny nie bez powodu nazywane są ojczyzną porcelany. Ten najszlachetniejszy rodzaj ceramiki był tak dalece z nimi utożsamiany, że w angielskim słowo "china" oznaczało zarówno kraj, jak i wyrób. - Przez długi czas porcelana była ponadto wyznacznikiem statusu społecznego i zamożności jej właścicieli - przypomina Śniegulska-Gomuła. Na wystawie "Made of China - porcelana chińska epoki Qing" pokazane zostaną naczynia ze zbiorów Muzeum Narodowego w Kielcach, a także z kolekcji Muzeum Narodowego oraz Zamku Królewskiego w Warszawie, Muzeum Pałacu w Wilanowie, Muzeum Narodowego oraz Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Muzeów Okręgowych w Toruniu i Tarnowie oraz zbiorów prywatnych. 4 i 5 lutego Muzeum Narodowe w Kielcach zorganizuje Dni Kultury Chińskiej, podczas których pracownicy Instytutu Konfucjusza zrelacjonują m.in., jak obchodzony jest Nowy Rok w Chinach, przybliżą tamtejszy savoir-vivre i opowiedzą, jaka jest rola kobiety we współczesnym Państwie Środka. Zaproponują też lekcję chińskiego i warsztaty kaligrafii oraz przedstawią sztukę kulinarną i rytuał parzenia herbaty.