Jak powiedziała Agnieszka Duda z Agencji, w cyklu rozpoczętych w połowie listopada edukacyjno-kulinarnych warsztatów weźmie udział 740 uczniów z 15 szkół regionu. - Chcemy zwrócić uwagę najmłodszych dzieci na to, co jedzą. Także zachęcić je do spożywania zdrowych, ważnych dla prawidłowego rozwoju produktów, szczególnie warzyw i owoców, co być może przyczyni się do wyeliminowania ze szkolnych sklepików słodyczy - mówiła Duda. Zajęcia mają także promować realizowane w szkołach programy "Szklanka mleka" i "Owoce w szkole". Warsztaty mają formę zabawy. Dzieci uczestniczą m.in. w konkursie na najbardziej kolorową kanapkę z warzywami i sałatkę owocową, które przygotowują dla swoich szkolnych kolegów. Wzajemnie oceniają swoje kulinarne dzieła. Mają także za zadanie rozpoznać smaki soków. Jednym z prowadzących zajęcia jest zawodowy kucharz. W ramach kampanii "Wiemy, co jemy, i zdrowo żyjemy" kielecki oddział Agencji Rynku Rolnego planuje na przyszły rok zorganizowanie warsztatów zdrowego gotowania dla uczniów szkół gastronomicznych. Z kolei dyrektorzy placówek edukacyjnych podczas konferencji dowiedzą się od dietetyków, na co zwrócić uwagę, planując jadłospisy szkolnych stołówek. Dzięki akcji, producenci żywności ekologicznej z regionu będą promowali swoje wyroby na kieleckich targach EcoFamily - Ekologia dla Rodziny.