Kończący się dziś etap konkursu polega na zaprezentowaniu wyłącznie przepisów kulinarnych, które zawierają opis przyrządzenia potrawy oraz jej związek z regionem i miejscowymi zwyczajami. Oceny zebranych przepisów dokonają przedstawiciele wojewody oraz pracownicy urzędów gmin, koordynujący eliminacje i specjaliści z powiatowych biur Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Wizytacje rozpoczną się już dziś. Do 29 listopada każdy powiat wybierze jednego autora przepisów, wyjątkiem - z uwagi na większą liczbę gmin - jest powiat kielecki, który ma prawo do dwóch reprezentantów. Przedstawiciele powiatów wezmą udział w finale konkursu, który odbędzie się w dniu 8 grudnia w Wojewódzkim Domu Kultury. W tym dniu uczestnicy konkursu będą mieli okazję do zaprezentowania swoich potraw, a jury pod przewodnictwem wojewody po degustacji i obradach wyłoni zwycięzców konkursu, na których czekają atrakcyjne nagrody. Informacja pochodzi z oficjalnej strony Świętokrzyskiego Urzędu Wojewódzkiego.