Kielecki bank żywności utworzyło siedem stowarzyszeń z diecezjalną Caritas na czele. Już 28 i 29 września, w ramach akcji "Podziel się posiłkiem", wolontariusze tych organizacji przystąpią do zbiórki żywności w kieleckich marketach - poinformowała w środę na konferencji prasowej prezes banku Dorota Wojciechowska. Według dyrektor wydziału polityki społecznej w Świętokrzyskim Urzędzie Wojewódzkim Joanny Bujały, w pierwszym półroczu tego roku z materialnych form pomocy społecznej korzystało w regionie 55 tys. rodzin, to jest około 14,5 proc. jego mieszkańców. Dożywianiem objęto m.in. 46 tys. dzieci. Działający od prawie dziesięciu lat bank żywności w Ostrowcu Świętokrzyskim udzielił w zeszłym roku wsparcia 30 tys. osób. W tym roku szacuje liczbę potrzebujących szacuje na dwa razy większą. Współpracę z bankiem nawiązało już 220 organizacji pozarządowych. - Ostrowiecki bank służy dzieciom niedożywionym, rodzinom wielodzietnym, osobom niepełnosprawnym, samotnym, w podeszłym wieku, chorym i niedostosowanym społecznie - powiedziała szefowa banku Maria Adamczyk. Idea banków żywności zrodziła się w latach 60. XX wieku w USA z potrzeby zagospodarowania nadwyżek wyrobów spożywczych. W Europie pierwsze banki żywności powstały w latach 80., najpierw we Francji. Spośród 30 polskich instytucji tego typu, 22 należy do ogólnokrajowej federacji.