Około 15 % powierzchni krajowej stawów rybnych zlokalizowanych jest w naszym regionie, stąd też pochodzi bez mała co czwarty karp konsumpcyjny wyprodukowany w Polsce. Stawy rybne, oprócz swej podstawowej roli, jaką jest produkcja wysokowartościowego pożywienia dla człowieka, spełniają szereg niezmiernie istotnych funkcji środowiskowych. Retencja wody, pobudzanie wzrostu bioróżnorodności, korzystny wpływ na mikroklimat, czy kształtowanie krajobrazu, to tylko niektóre z ważniejszych funkcji ziemnych stawów typu karpiowego. Tak duża koncentracja stawów w województwie wynika z sięgającej XII - XIII wieku historii stawiarstwa, która na dzisiejszym obszarze województwa znalazła znakomite warunki do rozwoju. Dzisiejszy kształt rybactwa stawowego oczywiście różni się od tego, jakie rozwijało się przed wiekami, niemniej jednak wiele zarówno metod i technik produkcyjnych, jak i tradycyjne podejście do karpia królującego w stawach, wynika właśnie z uwarunkowań historycznych. Zachowanie tej tradycji w naturalnych współistnieniu człowieka w naturze, jest jedną z najbardziej widocznych cech rybactwa stawowego. Podczas Konferencji Rybackiej specjaliści wypowiadać się będą na temat ryb i stawów, a także omawiać będą sprawy związane ze zdrowiem ryb i ich konsumentów, będzie mowa o jakości i dostępności wody, prezentowane będą także informacje odnośnie aktualnego stanu transformacji rybactwa stawowego.