- Najadłam się za cztery miesiące - żartowała tuż po konkursie Renata Karpińska, członek jury. - Z roku na rok poziom zebrzydowickiej imprezy jest coraz wyższy. Jestem tu od samego początku i muszę przyznać, że panie eksperymentując tworzą naprawdę cudowne potrawy. Nie umiem nacieszyć się smakiem makowców, murzynów czy kiełbasy. Podczas konkursu wyróżniającym się był stół gospodyń z Bogumina, na którym znalazła się makieta tamtejszego kościoła. Panie z KGW w większości ubrane były w regionalne cieszyńskie stroje. Podobnie ubrane były Czeszki. Goście mogli delektować się między innymi faszerowanymi jajkami, babkami piaskowymi, mazurkami, sernikami, szynkami i wszelakiego rodzaju kiełbasami. Jury, w skład którego oprócz Renaty Karpińskiej weszły Barbara Grabowska i Urszula Zwardoń, miało trudny orzech do zgryzienia. Nie obyło się bez nagród specjalnych. Otrzymały je gospodynie z Zebrzydowic "za dordę z porów" oraz KGW z Kończyc Małych "za dordę z fazoli". - Rok temu zostaliśmy przyparci do muru, bo nie wiedzieliśmy czy nie rozwiązać Kół Gospodyń Wiejskich z Zebrzydowic i Kończyć. Co roku te panie bardzo wysoko podnoszą poprzeczkę i trudno ich nie nagrodzić - mówiła tuż po ogłoszeniu wyników Małgorzata Guz, dyrektor zebrzydowickiego GOK. W konkursie głównym w kategorii "Stół Wielkanocny": pierwsze miejsce otrzymało KGW z Marklowic Górnych, drugie miejsce przypadło gospodyniom z Bohumina, a trzecie KGW z Kaczyc. W kategorii "Koszyk Wielkanocny" bezkonkurencyjne okazały się Czeszki z Piotrowic, kolejne miejsca zajęły panie z Ustronia Centrum oraz uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie. - W konkursie nie chodzi o rywalizację i zajęcie najwyższego miejsca, ale przede wszystkim o zabawę i podtrzymywanie tradycji regionalnych, tak aby nie zapominać o wielkanocnych potrawach przygotowywanych przez nasze mamy i babcie. Z roku na rok poziom konkursu jest coraz wyższy, a to świadczy o jego randze i ważności w lokalnej świadomości. Mam nadzieję, że wkrótce uda mi się wydać książkę opisującą najlepsze potrawy przygotowywane podczas konkursu - podsumowała Maria Guz. Przemysław Szczepanek