Głównym tematem wystawy są świąteczne wypieki i śląskie tradycje kulinarne. Zwiedzający zobaczyć mogą kolekcję ceramicznych, żeliwnych oraz metalowych form do wypieku wielkanocnych bab, baranów, kurek i zajęcy. Są to nie tylko eksponaty, ale przedmioty używane do dziś przez cieszyńskie gospodynie. Do lokalnych wyrobów należy także słynna skoczowska tatarczówka. Miłośnicy tradycji, którzy planują wykorzystać świąteczne inspiracje w praktyce, skorzystać mogą z przykładów wielkanocnych przepisów kulinarnych. Na wystawie pokazano również pięknie zdobione pisanki z wieloletniej kolekcji Krystyny Folwarcznej. Zamek przypomina także obrzędy ludowe, będące kiedyś nieodłączną częścią lokalnych obchodów Świąt Wielkiej Nocy. Wśród zwyczajów znalazły się "wielkopiątkowa kąpiel w rzece", "chodzenie z klekotkami" i tradycyjne skoczowskie "wodzenie Judosza". Na wystawie zapoznać się można z dokładnym opisem przebiegu zwyczaju i zobaczyć stare, archiwalne zdjęcia. Wystawa jest czynna codziennie do 11 kwietnia, w godzinach 10.00-17.00. Daria Guba