W konkursie startowało siedem dwuosobowych drużyn z: Bytomia, Częstochowy, Cieszyna, Krakowa, Żor oraz Włocławka. Dawid Domin oraz Kamil Pluciński przygotowali przystawkę "hekele w wersji fusion", składającą się ze: śledzia, kiszonego ogórka, jaja na twardo, czerwonej cebuli, szczypiorku z sosem musztardowym, serwowanym osobno oraz świeżo pieczonym, chrupiącym pieczywem. W skład dania zasadniczego wchodziły typowe dla kuchni śląskiej: polędwiczki po sztygarsku w towarzystwie purée z kaszy gryczanej i sosu z czarnych porzeczek oraz zasmażanej młodej kapusty. Konkurs był przeprowadzony w następujących kategoriach: deser lub przystawka i danie główne. Uczniowskie dania oceniali m.in.: Wiesław Ambros - Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej; Jean Bos - kursor kuchni molekularnej, mistrz kuchni francuskiej i belgijskiej; Andrzej Szuszkiewicz - szef kuchni hotelu Mercure Patria Częstochowa. Warto podkreślić, że bytomscy uczniowie byli przygotowani do konkursu przez szefa kuchni hotelu De Silva w Katowicach Michała Jarząbka. Wpierał ich również absolwent szkoły - obecny szef kuchni zajazdu Hetman w Kroczycach Sebastian Humski. Z ramienia szkoły opiekę nad konkursem sprawowała Joanna Korzeniowska - nauczycielka przedmiotów zawodowych. Wiadomość pochodzi z oficjalnej strony miasta Bytom.