Tak jeszcze do niedawna wyglądała pracownia, w której uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle uczyli się piec i gotować. Z tym jednak koniec. "Patelniok" wreszcie doczekał się kuchni jak marzenie. Na nową salę technologiczną po 90 tys. zł wyłożyły Starostwo Powiatowe w Cieszynie i współpracująca ze szkołą Fundacja na Rzecz Rozwoju Hotelarstwa ze szwajcarskiej Genewy. Podczas remontu wymieniono wszystkie instalacje, zadbano o wentylację i nowe wyposażenie. - Każde stanowisko wykonane jest ze stali nierdzewnej, posiada okap, kuchenkę elektryczną z ceramicznym blatem i piecykiem. Kupiliśmy mały piec konwekcyjny, zmywarkę, ekspres do kawy. Mamy nową porcelanę, sztućce, platerowany półmisek, podgrzewacz do potraw, patelnie ze stali nierdzewnej, urządzenia do ćwiczeń - wylicza dyrektor szkoły Beata Iwaniuk. W odmienionej sali uczniowie pracują w trzyosobowych grupach. Wreszcie dysponują warunkami zbliżonymi do tych, jakie panują w wielu hotelach. Uczniowie cieszą się, że mogą uczyć się w nowych warunkach. - Sala pod każdym względem robi wrażenie - zauważa Dawid Lebiedzik z I klasy Technikum Gastronomicznego. - Już nie pracujemy w oparach. Katarzyna Koczwara