"Parzybroda" z Zacisza, wypieki z Piekarni Olsztyn - Janów, podroby Pana Deski, ogórki małosolne, swojski smalec, domowe przetwory, warzywa i owoce z lokalnych ogródków - to tylko niektóre specjały promujące Gminę Olsztyn na III Festiwalu Sztuki Kulinarnej "Aleja Dobrego Smaku" w Częstochowie. W jarmarku przeróżnych produktów i imprezach towarzyszących Festiwalowi Sztuki Kulinarnej można było uczestniczyć w piątek, sobotę i niedzielę (26 - 28 czerwca) na Placu Biegańskiego i w III Alei. W Festiwalu wzięło udział blisko kilkudziesięciu wystawców z całej Polski. W piątek z festiwalowej sceny do Gminy Olsztyn zapraszał wójt Tomasz Kucharski i grający mocny rock - zespół Slasher z Kusiąt. Od piątku do niedzieli na Placu Biegańskiego stał namiot gminy Olsztyn promujący m.in.: lokalne atrakcje, restauracje, hotele, agrogospodarstwa, artystów związanych z ziemią olsztyńską, organizacje pozarządowe, przedsiębiorstwa. Ciekawostką stoiska była 25-letnia lipa - bonsai pożyczona od mieszkańca Olsztyna, Mieczysława Wojtaka. Regionalne obyczaje prezentowały dekoracje pozyskane od Zarządu lokalnego Koła Gospodyń Wiejskich. Sporym zainteresowaniem cieszył się świeżo dodrukowany folder "Gmina Olsztyn - Zapraszamy na jurajskie szlaki".