Organizatorem przedsięwzięcia jest Śląska Organizacja Turystyczna wraz ze Starostwem Powiatowym w Raciborzu, honorowy patronat nad festiwalem objęli: Polska Organizacja Turystyczna oraz Marszałek Województwa Śląskiego. Impreza rozpocznie się o godz. 10.00. Gwiazdą festiwalu będzie Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk" oraz Kapela ze Śląska im Józefa Poloka z występem kabaretowym "Śląska misja cywilizacyjna" . Festiwal poprowadzi znany aktor Jacek Borkowski. Założeniem Festiwalu "Śląskie Smaki" jest promocja walorów kulturowych województwa śląskiego poprzez kuchnię regionalną. Podczas imprezy odbędzie się konkurs kucharzy amatorów oraz kucharzy zawodowych. Zadaniem ekip biorących udział w konkursie jest przygotowanie specyficznych potraw z poszczególnych subregionów województwa śląskiego. Wśród Jury zasiądą między innymi tacy znakomici goście jak: Emilia Krakowska i Hanna Szymanderska. Laureaci konkursu otrzymają prawo do używania tytułu "Ekspert Śląskich Smaków 2008" i statuetkę "Złotego Durszlaka". Imprezę uatrakcyjni "Oaza Różności" czyli liczne stoiska promocyjne z ciekawymi ofertami turystycznymi, produktami regionalnymi, rzemiosłem artystycznym. Festiwal "Śląskie Smaki" ma mieć charakter rodzinnego pikniku i jest skierowany do szerokiej rzeszy odbiorców w różnym wieku. W ramach festiwalu 13 czerwca odbędzie się II Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. "Kultura Stołu w wiekach dawnych". PROGRAM: 10.00-10.30 Rozpoczęcie III Festiwalu Kuchni Śląskiej "Śląskie smaki"- występ orkiestry dętej "Plania" 10.30-12.00 Występy regionalnych zespołów folklorystycznych 12.00-15.00 "Kulturalnie, czyli po Śląsku" - widowisko artystyczne w wykonaniu zespołów reprezentujących gminy powiatu raciborskiego 15.00-15.30 Orkiestra "Plania" 15.30-16.30 Złote przeboje - szlagiery muzyczne 16.30-17.30 Występ Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny 17.30-18.00 Ogłoszenie wyników konkursu i prezentacja laureatów - wręczenie nagród 18.00-19.00 występ kabaretowy Kapeli ze Śląska im. Józefa Poloka "Śląska misja cywilizacyjna" W trakcie imprezy w godz. 13.00-16.00 konkurs kulinarny i prezentacja produktów tradycyjnych.