Impreza połączona będzie z XI edycją Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Podczas Jarmarku odbędzie się sprzedaż i degustacja produktów tradycyjnych i regionalnych z naszego województwa, zarówno tych wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, jak i ubiegających się o wpis. Swoją ofertę zaprezentują również rzemieślnicy i rękodzielnicy. Od godziny 11.30 w konkursowych szrankach staną uczestnicy XI edycji Konkursu na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Organizatorem centralnym konkursu, odbywającego się pod patronatem Marszałka Województwa Śląskiego, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Partnerem merytorycznym i organizacyjnym jest Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. W tegorocznej edycji do części na najlepszy produkt zgłoszonych zostało 31 produktów, natomiast do części na najlepszą potrawę przystąpi 5 ekip: dwie restauracje, gospodarstwo agroturystyczne i dwa koła gospodyń wiejskich. W części "produktowej" konkursu produkty oceniane są w poniższych 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. W części "potrawowej" jury ocenia zupę i danie główne. Wzorem lat ubiegłych spośród laureatów wyłoniony zostanie nominowany do prestiżowej nagrody "Perła 2011", której uroczyste wręczenie nastąpi podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu 12 września 2011 r. Program niedzielnej imprezy: - 11.00 - otwarcie imprezy i konkursu - 11.30 - występy zespołów biorących udział w Międzynarodowym Festiwalu Folklorystycznym z Ukrainy i Niemiec - 12.45 - występ Zespołu Pieśni i Tańca "Dąbrowiacy" - 14.15 - występ Kabaretu Koń Polski - 15.30 - rozstrzygnięcie konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" - ogłoszenie wyników, - 16.30 - Kapela "Off-c" - 17.30 - pożegnanie Wiadomość pochodzi z oficjalnej strony województwa śląskiego.