Sól przejęta została z zakładów przetwórstwa warzywnego i mięsnego powiedział Radiu Katowice Wojewódzki Inspektor Sanitarny - dr Grzegorz Hudzik. Podkreślił, że w całym województwie nie wykryto żadnego przypadku fałszowania soli. Dodał także, że podobne kontrole przeprowadzano już w przeszłości. Kontrole w zakładach wędliniarskich prowadził dodatkowo Śląski Lekarz Weterynarii. Doktor Grzegorz Hudzik uspokaja, że jeśli nawet w przetwórstwie zastosowano skażoną sól, badania laboratoryjne wykazały, że nie jest ona szkodliwa dla naszego zdrowia. W jego ocenie związki chemiczne zawarte w tej substancji nie są tak skażone, aby móc zaszkodzić ludzkiemu zdrowiu. Kontrole zakładów przetwórstwa spożywczego rozpoczęły się po pierwszych doniesieniach, że zamiast soli spożywczej mogą one wykorzystywać skażoną sól przemysłową, przeznaczoną do posypywania jezdni.