O rozpoczęciu tworzenia Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki" poinformowała Barbara Salamon-Szympruch ze Śląskiej Organizacji Turystycznej (ŚOT). Przedstawiciele ŚOT zauważają, że od kilku lat trwa moda na dobre jedzenie i gotowanie. Powrót do tradycyjnych przepisów, slow food, programy telewizyjne, coraz więcej imprez kulinarnych - wszystko to pokazuje, że Polacy uwielbiają tradycyjne jedzenie. - Kulinaria stały się nieodłącznym elementem naszych podróży. Turyści szukają dobrych i lokalnych smaków, niestety nie zawsze wiedzą, gdzie tych pyszności można skosztować. Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła to zmienić i wskazać im miejsca warte polecenia, takie, w których na pewno zjedzą pyszne, ale przede wszystkim tradycyjne specjały - wyjaśniła Agnieszka Sikorska ze ŚOT. Na Szlak Kulinarny wejdzie, na początek, 21 lokali z całego województwa. Warunek jest jeden - ubiegająca się o udział w projekcie restauracja musi serwować (lub chcieć wprowadzić do menu) potrawy regionalne. Menu zostanie sprawdzone przez Komisję Certyfikacyjną. - Certyfikacja ma potwierdzić, że podawane w lokalach dania regionalne są najwyższej jakości, robione według tradycyjnych receptur i z najlepszych składników. Tylko takie dania i restauracje z czystym sumieniem możemy polecić turystom - zaznaczyła Sikorska. Lokale, które znajdą się na Szlaku Kulinarnym, będą korzystały z promocji zapewnionej przez ŚOT, m.in. specjalnego oznakowania, wydawnictw, prezentacji na stronie projektu (www.slaskiesmaki.pl). Będą widoczne na imprezach promocyjnych i w ponad 60 punktach Śląskiego Systemu Informacji Turystycznej. Co roku kulminacją działalności promocyjnej będzie konkurs kulinarny Festiwalu "Śląskie Smaki". Ten najbliższy, z udziałem pretendentów do znalezienia się Szlaku, odbędzie się 26 maja w Parku Śląskim w Chorzowie. Festiwal "Śląskie Smaki" został stworzony wokół organizowanego od kilku lat konkursu na dania regionalne. Co roku w innej miejscowości regionu amatorzy i profesjonaliści przygotowują swoje potrawy, rywalizując o tytuł Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka.