Atrakcją stoiska Województwa Śląskiego były "Śląskie oblaty" wytwarzane przez pszczyńską firmę "Visa Bell". Produkt ten został uhonorowany nagrodą "Perła 2007", przyznawaną podczas targów najlepszym produktom tradycyjnym wyłonionym w Konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo". Konkurs organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz marszałków województw. Partnerem merytorycznym i organizacyjnym w regionach są wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Corocznie przyznawanych jest 18 statuetek "Perła". "Oblaty śląskie" otrzymał jedną z nich. Wzorem ubiegłego roku w Poznaniu prezentowane były produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Są to produkty charakteryzujące się ugruntowaną, przynajmniej 25-letnią metodą wytwarzania, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Na liście znajduje się 49 z Województwa Śląskiego. Kolejne wnioski poddawane są ocenie, następnie przesyłane zostaną do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Goście odwiedzając stoisko mogli degustować także tradycyjne wyroby z regionu, m.in.: owcze, kozie i krowie sery; pieczywo przygotowane przez Piekarnię - Jana Hanke: chleb tarnogórskiego cebulowy, chleb kminkowy oraz miody i nalewki wytwarzane przez Lucynę i Stanisława Zawadów. Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego